09 February 2009

Obey, or pay! Made in China dismay

“Infractions” punished with the loss of nearly 1 ½ days’ wages (50 RMB fine--$7.20)
--“Workers who arrive over one hour late…”
--“Riding the elevator without permission.”
--“Plugging in electronics [using electricity] in the dorm room for personal use.”
--“Using the company phone to make personal calls.”
--“Producing products of low quality…”
--“Workers who…go to visit other workers during working hours.”
--“Chatting at the workstation during work hours…”
--“Entering or leaving the factory area without allowing door personnel [security guards] to inspect [search workers].”
--“Treating supervisors with an arrogant attitude…”

[found at Boing]

14 comments:

dj plan b said...

asta e o tampenie absurda: un grup socialist occidental criticand o practica implementata de un guvern comunist.
Dar nu asta e problema:
daca privesti ca un occidental care se trezeste la 9 si ajunge la 10 la munca, dupa ce isi bea cafeaua la starbucks dimineata, conditiile de munca sunt inumane.
Daca insa privesti ca un satean din china care n-a vazut in viata lui incalzire centrala si electricitate si in general orice fel de conditii umane de trai, s-ar putea chiar sa-i dai o piatra cuiva in cap doar ca sa capeti slujba aia. Mai ales pe criza asta.
Totul e de unde privesti problema.

Strangelove said...

pai da, de unde privim noi problema situatia arata cam trist.

si nu e o tampenie absurda: sa fii socialist in Occident nu inseamna sa fii de acord cu modul in care este implementat socialismul in Asia (sau in America de Sud sau in orice alta parte).

Strangelove said...

uitasem sa adaug: un satean din china care n-a vazut in viata lui incalzire centrala si electricitate nu inseamna ca a trait in niste conditii inumane. iar, depinde de unde privesti problema. mananci din ce produci, te incalzesti cu lemne si in general esti lipsit de foarte multe din problemele pe care le are cineva care are conditii umane de trai in, sa zicem, New York.

dj plan b said...

tu vorbesti din ce presupui. daca ar fi insa se te uiti mai atent la conditiile de viata ale chinezilor ai observa ca de fapt pt. o mare majoritate rurala, orice post intr-o fabrica e un plus. cu tot cu conditiile de mai sus.

Strangelove said...

evident ca vorbesc din ce presupun (orice ar insemna asta), la fel cum o faci si tu. :)

uite, eu cred ca de fapt tu chiar esti multumit ca un copil munceste 14 ore pe zi intr-un subsol din cine stie ce tara saraca. la urma urmei, cu ceva ani in urma nu avea de ales decat sa haleasca cadavre de ciori iar speranta lui de viata era cu vreo 2 ani mai mica.
orice imbunatatire este binevenita, nu?

dj plan b said...

nu, eu chiar am urmarit un pic ascensiunea asta industriala a chinei. si am tot citit analize (prin economist si prospect, etc.) despre cum s-a facut trecerea de la china rurala la china "cea mai mare fabrica" si iti zic ca asta e situatia. Lumea, pana la noi standarde, se judeca la modul realist dupa teoria raului cel mai mic. Sigur, asta nu inseamna ca raul cel mai mic e bine, dar oricum e o imbunatatire. Si la tara in china chiar a insemnat d e z a s t r u. De fapt asta si inseamna reformele incepute in anii 70. Incercarea de evitare a dezastrului comunist. Chiar te-as ruga sa cauti exact asta:
statistici cu privire la nivelul de trai al chinezilor in anii lui Mao, rata mortalitatii si speranta de viata+ cat % era populatie rurala vs. urban. O sa te sperii. Dupa aia compara cu anii 2000 si mai discutam.

Oricum, in conditiile de azi discutia nu mai e valabila pentru ca:

China producea cu botnita la gura pentru occident.
Pentru ca producea in cdt. astea era foarte competitiva la costuri si occidentul era fericit.
Acum occidentul e bolnav si china a belit-o.

Singura lor sansa este sa creasca consumul intern, chestie foarte greu de facut in conditiile in care:
-un om cu botnita la gura oricum trimitea toti banii acasa la tara, pt. ala micu si pt. al batran si bolnav, ca asa e traditia la ei, nenegociabil.
-un om cu botnita nu stie ce e ala consum si oricum n-are bani.

Asta cu consumul intern se face in ani, oricata propaganda ai face. Si asta daca totul merge bine si nu dau fabricile astea inumane faliment.

Ca pana la urma despre asta e vorba: muncesti in conditii inumane pe bani putini sau nu mai muncesti deloc?

Si mai e si problema de cultura. Pt. noi conditiile alea sunt inumane. Pt. ei poate e diferit. Chiar si faptul ca aceste reguli exista presupune o anumita educare spre robotizare a unui material uman care a trait pana atunci la complet alte standarde si valori.

Daca ma duc la americani si le arat filmulete cu taiatul porcului de craciun la noi se vor soca toti. Noi insa consideram asta ceva normal si deloc traumatizant.

Si da, evident: 14 ore pe zi de munca si un trai mai decent chiar si cu 10% e mai bine decat sa traiesti prin gunoaie mancand puricii de pe sobolanii morti. Mai bine mananci sobolani prajiti.
Asta nu inseamna ca e drept sau fair ce se intampla. Dar lumea e a naibii de nedreapta. Asa e setat in bios.

Strangelove said...

cred ca de fapt suntem de acord, in linii mari, asupra chestiunii, dar nu ne dam seama de asta.

totusi, cred in continuare ca tu ai avut o mica rabufnire doar partial justificabila.
da, sunt de acord cu tot ce zici despre china - doar ca sa nu uitam de unde am plecat: niste oameni (socialisti) din occident isi manifesta dezaprobarea pentru conditiile de munca din china. sunt sigur ca si ei sunt de acord ca lucrurile stau mai bine decat pe vremea lui Mao. dar dincolo de asta, situatia e in continuare tragica - evident, cand e vazuta din occident.

uite, in Coreea de Nord e mai bine acum decat era acum 50 de ani. doar ca situatia este, in continuare, tragica. atata tot :).

dj plan b said...

nu stiu daca e mai bine in coreea de nord acum vs. acum 50 de ani. tocmai am vazut un documentar care imi confirma ca se traieste mult mai rau acum. pe toata plaja de indicatori (ca s-o ard pretentios)

iar aia cu socialistii- ti-am zis de la inceput ca nu asta e problema si nu ma intereseaza foarte tare. N-am plecat de aici.
Doar ca mi s-a parut ironic ca new-leftismul asta occidental vorbeste despre comunismul reformat chinezesc. Inteleg ca e mai greu de prins toate nuantele si accept ca n-am dreptate decat intr-o mica masura.
Dar repet, nu asta era problema.

dj plan b said...

de fapt chiar asa e: acum in coreea de nord e un pic mai rau decat era in china lui mao in anii 60, cand era foarte, foarte rau.

Strangelove said...

dar care era problema?
mai tii minte cand new-leftistii din anii 60 o ardeau pro-Mao iar cu ceva timp in urma intelectualii europeni erau entuziasmati de noua societate comunista rusa?
eu as zice ca e chiar de salutat faptul ca acum s-au mai desteptat socialistii occidentali. si chiar ma mir ca nu exista un curent pro-Chavez mai consistent.

dj plan b said...

asta e alta discutie.


Desi ai 100% dreptate cu anii 60 (doar ca nu erau new-leftisti, erau doar leftisti- termenul e peiorativ nu si corect.

Eu i-am numit de stanga pentru ca asa ii vad eu pe boing-boingi astia toti. Ca si artistii, de fapt. Poate nu sunt. Eu cred ca sunt.

Strangelove said...

iti inteleg nervii la adresa astora de la boing - au transformat site-ul dintr-un "directory of wonderful things" intr-un fel de cuib de activism (obamaiot, pana mai acum cateva luni).

Immortal Ping said...

mda,plus ca au luat-o razna cu diversificarea. boingadgets, offworld...

psalmplasma said...

tl;dr